mom holding child

Traumabearbetning efter våld i hemmet: Barnets väg till trygghet och läkning

Hur påverkas barn som lever i hem präglade av våld, och hur kan vi bäst stödja deras väg mot läkning? På HVB-guidens utbildningsdag i Malmö i oktober lyftes denna viktiga fråga, bland annat genom Lotta Forsbergs föreläsning om trauma vid våld i nära relationer. Insikterna därifrån speglar Signegårds arbete med barn och vuxna – att skapa en trygg och individanpassad miljö där varje barn kan bearbeta sina upplevelser, bli hörd och börja bygga en framtid fri från rädsla.

Hur hjälper vi barn som upplevt våld i hemmet att bearbeta sina trauman och hitta trygghet? Det var en central fråga på HVB-guidens årliga utbildningsdag i Malmö, där vi på Amplius deltog som utställare i oktober. Våld i nära relationer stod i fokus, bland annat i föreläsningen av Lotta Forsberg, leg. psykolog och specialist i klinisk psykologi, som lyfte vikten av att förstå hur nära relationer förvärrar trauma:

”Risken att få kvarstående psykiska skador när man skadats av en annan människa är högre än när man till exempel drabbats av en naturkatastrof eller en stor olycka. Risken för traumatisering ökar alltså ju närmare känslomässig relation offret har till sin förövare.”

Den insikten präglar vårt arbete på Signegård, där vi varje dag möter barn och vuxna som lämnat våldsamma miljöer. Med barnets röst och behov i centrum strävar vi efter att ge dem förutsättningar att läka, utvecklas och hitta hopp inför framtiden.

När barn upplever våld

För barn handlar det sällan om att bara ”bevittna” våld i hemmet. Våldet upplevs med alla sinnen och kan sätta djupa, osynliga spår. Vår leg. psykolog med psykologiskt ledningsansvar Tova Winbladh förklarar:

”Forskning visar att barn påverkas lika mycket av att uppleva våld indirekt som av att själva bli utsatta för det.”

Barn som levt i en våldsam hemmiljö behöver därför stöd och insatser liknande de som barn som blivit direkt utsatta. På Signegård ser vi det som vår uppgift att säkerställa att detta stöd blir en naturlig del av barnets vårdplan.

Kartläggning för rätt stöd

Varje barn är unikt, och för att möta deras specifika behov inleder vi alltid placeringen med en grundlig kartläggning. I samråd med våra uppdragsgivare kan vi på Signegård vid behov genomföra en psykologisk bedömning av barnets och den vuxnas mående. Bedömningen genomförs av vår legitimerade psykolog Lina Barucija, som är specialiserad inom trauma, samt våra skyddssamordnare. Denna kartläggning ligger till grund för individanpassade insatser som samtalsstöd, traumabehandling eller kontakt med BUP och vårt barnpsykiatriska team inom Amplius.

Helhetssyn och läkning

Traumatisering handlar inte bara om direkta skador utan kan också innebära skuld, skam och ångest efter att ha levt i en våldsam miljö. På Signegård arbetar vi med att skapa en trygg miljö där barnet får uttrycka sina tankar och känslor genom samtal och lek.

”Även om ett barn inte själv upplevt våld som traumatiserande, väcks ofta många komplicerade känslor som behöver bearbetas. Vi anpassar alltid insatserna efter barnets mognad, önskemål och behov,” förklarar Tova Winbladh.

Med regelbunden handledning av våra psykologer och en holistisk syn på barnets och familjens situation strävar vi efter att skapa långsiktig trygghet och utveckling.

Ett viktigt samtal

Utbildningsdagen i Malmö var en påminnelse om hur komplext våld i nära relationer är, och hur viktigt det är att lyfta barnens perspektiv. På Signegård fortsätter vi arbeta med samma mål i sikte – att ge barn och vuxna möjligheten att hitta trygghet, framtidstro och läkning efter svåra upplevelser.

MENY