ungdom stryker sin hand över vete

För ett vanligt liv

Det är syftet med Amplius skyddade boenden. Att föräldrar och barn som erfarit våld i nära relation ska få trygghet och stöd till ett så fritt och fungerande liv som möjligt.

På Amplius finns skyddade boenden i egen lägenhet och skyddade boenden med personal dygnet runt spridda över landet. Oavsett boendetyp är hög säkerhet a och o. Från det stora till det lilla.

Anna, ansvarig för Amplius skyddade boenden, betonar att det är det första och yttersta att gå igenom med familjen. Allt ifrån beredskapslista till viktiga telefonnummer att ringa om det behövs.

– Vi arbetar mycket med det kontinuerliga skyddet före, under och efter en placering. Vi har dygnet runt-bemanning och är alltid bara ett samtal bort. Även om det handlar om samtalsstöd för att lugna vid ångest eller oro.

För barnets trygga vardag

Anna har arbetat länge med skyddade boenden och främst med kvinnor och barn som behövt fly från en förövare. Hon berättar att det främsta hon lärt sig är att tryggheten är det viktigaste – och att det är något man bygger upp över tid.

– Barnen kan ha svårt med tilliten till vuxna, så det är extra viktigt att de få bli lyssnade på och att visa dem respekt. Att möta upp där de befinner sig och ge dem trygghet. Till slut vågar de ta in att man vill deras bästa och börjar känna sig trygga. Successivt kommer deras behov fram.

En del i tryggheten innebär att jobba för att barnen snabbt ska komma in i förskola eller skola – för en normaliserad vardag.

– Det är viktigt att barnen ska få ett sammanhang. Vi har jobbat upp en jättefin relation till både förskolor och skolor. De förstår verkligen vikten av att de här barnen som ryckts ifrån allting behöver komma in i vardagen så fort som möjligt.

Anpassat stöd direkt

Amplius har så kallad hämtningsgaranti. Det betyder att någon ur personalen på Signegård kan hämta familjen, när som helst på dygnet. Väl hemma i det nya boendet möter någon annan ur personalen upp, ofta med lite kaffe och mackor för ett hemtrevligt välkomnande.

– Vi vill att familjen ska känna sig så hemma som möjligt. Och även anpassa våra insatser så fort som möjligt. Det kan handla om att hitta rätt boendetyp eller särskilt stöd. Till exempel föräldrastöd, traumabehandling eller stöttning i vardagen, säger Anna.

Hon lägger till fördelen med att ha ett eget specialistteam tillgängligt.
– Med psykolog, psykoterapeut och sjuksköterska anställda inom Amplius undviker vi långa vårdköer.

Lägenhetsgaranti

Efter avslutad placering hjälper Amplius till att hitta bostad.

– Då utgår vi från var barnen har sin trygga punkt. Om familjen har betalningsanmärkningar hjälper vi till med garanti för lägenhetskontrakt tills det har ordnat upp sig.

Om Signegård
• Specialiserade på våld i nära relation
• Hämtning i hela landet, dygnet runt
• Systematiska skydds- och riskbedömningar
• Vi erbjuder PATRIARK och FREDA
• Personal med utbildning och erfarenhet av skydd.

Läs mer om Signegård

MENY