barn håller i en bok

Barnet alltid i fokus: ”Boken om mig” ger barnet möjlighet att sätta ord på sina känslor.

När barn placeras på ett HVB är det ofta en turbulent tid med många känslor och osäkerheter. Genom att ge barnet en egen röst och möjlighet att uttrycka sina tankar och upplevelser, kan vi bättre förstå deras behov. Med hjälp av ”Boken om mig” får barnet ett värdefullt verktyg för att sätta ord på sina känslor och tankar – och vi kan skapa en individanpassad vård där barnet alltid är i fokus.

När ett barn placeras på något av våra HVB så gör vi inledningsvis alltid en kartläggning av deras mående och behov. Detta genomförs av det team som arbetar med barnet; psykolog, barnpsykiatriker, barnsjuksköterska och behandlare. Kartläggning är ett komplement till annan kunskap som redan finns om barnet sedan tidigare och ligger till grund för den individanpassade insats som tas fram.  

Vår psykolog Lina Cagerus Barucija har tagit fram ”Boken om mig” som är ett kompletterande stöd i den här processen. Syftet med boken är att få in ett moment där vi skaffar oss djupare förståelse för barnet utifrån dess eget perspektiv, tankar, känslor och erfarenheter. På så vis kan vi individanpassa behandlingen för just det barnet med dess behov i fokus. Boken innehåller frågor direkt ställda till barnet om dess upplevelse och fylls i med stöd från exempelvis kontaktpersonen på boendet. Efter avslutad placering inom Amplius får barnet med sig boken.

Så här säger Lina själv om boken:

När ett barn kommer till oss är det oftast mycket som händer kring barnet och inom barnet. Genom att arbeta med den här boken tillsammans med barnet, direkt när hen flyttar in, ger vi hen ett verktyg att få sätta ord på vad de tycker är viktigt. Barnet kommer ofta från en situation där de har lite eller ingen kontroll och då är det betydelsefullt att få berätta och sätta ord på sin egen upplevelse. Genom att ställa frågor om vem hen är och hur hen vill att saker ska vara, visar vi nyfikenhet och intresse samt respekt för barnets egna tankar och önskemål. Innehållet i boken ger oss en fördjupad förståelse för hur vi kan hjälpa med ramar och rutiner som stödjer att barnet ska känna sig tryggt och vilka grundläggande behov som finns i det specifika fallet. 

Viktigast i allt arbete på Amplius är att utgå från evidensbaserade arbetssätt som sätter barnets behov i fokus i alla insatser. 

Det här kan Amplius specialistteam hjälpa med:

  • Familjeterapi
  • Parterapi
  • Föräldrastöd
  • Föräldrautbildning
  • Samspelsbehandling
  • Neuropsykiatrisk utredning
  • Krissamtal
  • Psykiatrisk bedömning av både barn och föräldrar
  • Behandling av psykisk ohälsa hos barn
  • I vissa fall behandling av psykisk ohälsa hos föräldrarna (men i första hand förespråkar vi en samverkan med vården utanför Ellagård, så att föräldrarna får bra vårdkontakter i sin hemkommun)

MENY